Door Paul Weemaes op 6 juli 2017

Perkpolder, erop of eronder, een mijmering van de voorzitter

Deze week krijgt het project Perkpolder binnen de gemeente Hulst weer de nodige aandacht. De provincie Zeeland gaat anders met haar zorgplicht om naar de gemeente Hulst dan je eigenlijk zou verwachten. Samen uit, Samen thuis! Is in dit geval van geen waarde.
Het project kent nu al een looptijd van ongeveer 14 jaren. Van de oorspronkelijke partners is er nog één over en dat is de gemeente Hulst zelf. Rabo Vastgoed (Bouwfonds) en AM gingen de provincie Zeeland voor. Het resultaat van het afhaken van deze drie is een uitgebreide garantie van in totaal € 5,3 miljoen. Op zich geen slecht resultaat financieel gezien. Inhoudelijk ligt dit anders. Samen de eindstreep halen met deze drie betrouwbare partijen zou voorop moeten staan. Een flinke aderlating voor het project.
Natuurlijk is het plan Perkpolder geen plan dat in een paar jaar kan worden gerealiseerd. Nu binnen 6 jaar het plan afwerken levert een looptijd van 20 jaar. Dit moet dan wel het maximum worden, anders komt er niets meer van.
Perkpolder Beheer BV moet nu snel aan de slag met de ondernemers binnen Hulst aan Zee. De Belgische partner (Sobradis NV) gaat voor € 5 miljoen bouwgrond afnemen en wil € 4,5 miljoen betalen voor het storten van bagger voor ophoging van het golfterrein. Een overeenkomst met veel mitsen en maren. Voor 5 miljoen bouwgrond afnemen is een begin. Het storten van de bagger is voor de ondernemer lucratief en het exploiteren van de haven kent nog de nodige veiligheidsrisico’s.
Door goed te schakelen en goede voorwaarden te stellen in het samen optrekken tussen het realiseren van haven, het bouwen van de woningen en het ophogen van de golfbaan en het duidelijk stellen van tijdsgrenzen moet Perkpolder in 2023 gerealiseerd kunnen zijn. In ieder geval het stuk onder water is gerealiseerd, nu nog het stuk boven water!

Paul Weemaes

Paul Weemaes

Janseniuslaan 41 4561 NL Hulst

Meer over Paul Weemaes