PvdA Hulst wil energiearmoede tegengaan: iedereen moet de kans hebben te verduurzamen

Door Rob Lambert op 18 februari 2022

HULST – Energiearmoede bestaat, ook in de gemeente Hulst. De vraag is echter of je iedereen in beeld kan krijgen die ermee te kampen heeft. Gemeentes bieden weliswaar oplossingen voor verduurzaming, maar daar zullen in de praktijk vooral de mensen op ingaan die hun weg naar de gemeente weten te vinden en voldoende kennis en middelen hebben. PvdA Hulst wil dat er meer aandacht komt voor moeilijk bereikbare doelgroepen.

PvdA Lijsttrekker Rob Lambert: “Het zijn juist die mensen die het hardst lijden onder de hoge energieprijzen, die vaak in de oudste en slechtst geïsoleerde huizen wonen en de minste financiële slagkracht hebben voor investeringen in duurzaamheid”. Ouderen, lage inkomensgroepen en mensen met een migratieachtergrond worden zo dubbel benadeeld. De PvdA wil inzetten op hulp inde kernen en laagdrempelige en begrijpelijke informatievoorziening. Iedereen moet kunnen verduurzamen.

Hulploketten als oplossing

Hulploketten in kernen kunnen uitkomst bieden. De stap naar ‘de gemeente’ is vaak groot, en die kan verkleind worden door mensen in de eigen omgeving te helpen met het aanvragen van subsidies, het aanmelden voor informatiebijeenkomsten of het gebruik maken van andere gemeentelijke tegemoetkomingen en oplossingen op het vlak van duurzaamheid. De hulploketten kunnen (deels) bemand worden door vrijwilligers.

De PvdA Hulst pleit actief voor hulploketten in de kernen. Het is ontstaan vanuit de gedachte dat mensen met (sociale) hulpvragen op een laagdrempelige manier terecht moeten in de eigen kern, en vaak hulp nodig hebben om hun weg te vinden in het woud aan gemeenteregels en procedures. Het kan daarbij in bredere zin gaan om vergunningsvragen, subsidievragen of tips om gebruik te maken van andere gemeentelijke dienstverlening.

Transitievisie warmte gemeente Hulst

In december werd de ’transitievisie warmte Gemeente Hulst’ al akkoord bevonden in de raad. Daarin wordt weliswaar een globale aanpak geschetst, maar het staat of valt met goede communicatie naar de burgers die het moeilijkst bereikbaar zijn. Een brief en een pagina op de website volstaan dan niet. De gemeente moet een pro-actieve rol vervullen naar al haar inwoners.

Energie besparen en opwekken – gemeente Hulst

Rob Lambert

Rob Lambert

Veel enthousiasme, een frisse blik en denken in kansen: zo stel ik mezelf graag aan u voor als nieuwe lijsttrekker van de PvdA Hulst. Ik ben Rob Lambert, 34 jaar en woonachtig in Hulst. Mijn naam onthult al dat mijn roots op Vogelwaarde liggen. Het geeft energie, maar is even uitdagend en spannend om de

Meer over Rob Lambert