Door Bennie Saman op 19 oktober 2019

Vragen over de Veiligheidsregio Zeeland

Voor de commissie ABZ van maandag 21 oktober 2019 heeft PvdA-raadslid Bennie Saman voor de agendapunten over de Veiligheidsregio Zeeland de volgende vragen geformuleerd.

Punt 7A en 7B
De extra kosten voor de VRZ worden wel verantwoord en zijn nodig. Het is echter jaarlijks dat er tekorten zijn en de begroting eigenlijk nooit toereikend is. Een zorg voor onze fractie want volgende jaar zal wellicht het volgende tekort zich aandienen. Op welke wijze kan de VRZ tekorten voorkomen? Zijn er mogelijkheden uitgaven te beperken bijvoorbeeld bij inhuur en overheadkosten etc? Is hier al onderzoek naar gedaan? Zijn de begrotingen wel realistisch gezien de steeds terugkomende en oplopende tekorten? Moet er niet gewoon in één keer geld bij zodat we bij voorbaat weten wat we als gemeente kwijt zijn?

De VRZ is belangrijk voor de samenleving en de organisatie zet zich in om haar doelen en bestaansrecht goed vorm en inhoud te geven. Medewerkers verdienen daarvoor respect. Echter jaar op jaar steeds tekorten roept vragen op en nopen tot een herziening tussen datgene wat aan middelen nodig is en datgene wat maatschappelijk verantwoord ingezet kan worden. Hoe kan dit gerealiseerd worden? Deelt de portefeuillehouder en het college onze zorg? En wat gaan we en kunnen we als gemeente eventueel ondernemen?

Punt 7B
Kan het voorgaande in het verdere proces van samenwerking meegenomen worden? Samenwerking is nodig en kan voordelen opleveren. Echter als samenwerking beoogd goedkoper en veel efficiënter te werken dan is het nog maar de vraag of dat zal gebeuren. Voorbeelden genoeg dat samenwerking juist tot meer kosten kan leiden en / of tot logge dure organisaties. Hoe kunnen we dat voorkomen en is hier nadrukkelijker dan uit stukken blijkt oog voor? Hoe gaan we het verlagen van de kosten voor deelnemende partijen concretiseren en welke invloed hebben ( individuele ) partijen hier op? Optimaliseren van kwaliteit wordt genoemd als toetsingskader. Erg algemeen, wat betekent optimaliseren?

Samenwerking is geen doel op zich wordt aangetekend. Dat klopt, wat de PvdA betreft gaat het om de inhoud, om kwaliteit en verantwoorde inzet van middelen. Daarna komt de vorm. Daartoe is het nodig betrokkenen die met het proces aan de slag gaan duidelijke kaders en doelen mee te geven. Anders dan meetbare zaken bedoelen we ook nadrukkelijk de proceskant en de verschillende culturen die al gauw met elkaar te maken krijgen en kunnen botsen.

Belangrijk ook is het niet alleen een proces van adviesbureaus en managers te laten worden. Met andere woorden het betrekken van alle partijen en nadrukkelijk ook de medewerkers. Hoe gaat men dit vorm geven? Kan het college voorgaande onderschrijven en hoe gaan we dat mee aansturen / aan laten sturen? Wat gaat de verkenning samenwerking daadwerkelijk kosten?

Punt 7A – 7B – 7C
Bestuur en veiligheid met name politie. De PvdA heeft 23 oktober 2018 zorgen uitgesproken en vragen ingediend omtrent beleidsplan politie. Volgens ons zijn de vragen nog steeds relevant en zijn er nog grote knelpunten. Hoe is de stand van zaken nu? Hoe is de bezetting van de politie In het algemeen en meer specifiek voor Zeeland, Zeeuws Vlaanderen en nadrukkelijk voor onze gemeente? Is deze bezetting toereikend? Zijn er knelpunten en zo ja welke?

De wijkagenten moeten volgens onze gegevens 80 procent van hun tijd in hun wijk kunnen werken en daarnaast 20 procent onregelmatig / elders. Zijn de wijkagenten in staat hun verwachte besteding van taken / werk in de wijk vorm en inhoud te geven? Is onze veiligheid wat betreft bereikbaarheid en beschikbaarheid van politie verantwoord geregeld of zijn er hiaten? Werken de politiemensen en wijkagenten onder druk? Komen ze toe aan hun taken? Hoe hoog is het ziekteverzuim? Wat vinden politiemensen zelf? Wordt er naar ze geluisterd?

Bij grote gemeenten zijn er grote problemen wat betreft bovenstaande. Graag toelichting. Is het college bereid om richting Provincie en Rijksoverheid te appelleren aan bovengenoemde? Hoe gaan we dat doen?

Bennie Saman

Bennie Saman

Beste inwoners van de gemeente Hulst, vrienden en bekenden, Graag stel ik me weer verkiesbaar voor de gemeenteraad. Vriendelijk vraag ik om uw vertrouwen en uw stem. De afgelopen jaren heb ik me ingezet om uw belangen zo goed mogelijk te behartigen. Mijn intenties waren en zijn nog steeds dat alle mensen hun leven naar

Meer over Bennie Saman