Afgelopen week kregen de leden van de Algemene Vergadering van het waterschap Scheldestromen een uitgebreid memo van het DB aangaande de grote prijsstijgingen waar ze nu mee worden geconfronteerd.
Aan het bestuur van het waterschap werden verschillende scenario’s voorgelegd hoe men wilde dat daarmee zou worden omgegaan. Zie memo: Memo_prijsstijgingen
Door de PvdA-fractie werd duidelijk gekozen voor het zuinigste scenario’s waarbij de kerntaken, zoals waterkeringen, rioolzuiveringen, wegenonderhoud enz op voldoende wijze zouden blijven worden uitgevoerd. Wederom werd door woordvoerder Ron de Kort aangegeven dat het heilige doel van het DB om jaarlijks meer dan 30 miljoen te investeren nu eindelijk eens moest worden losgelaten.
Reeds in 2020 waarschuwde de PvdA-fractie al voor de oplopende inflatie door corona, dat is nu met de oorlog in Ukraine en de daaropvolgende schaarste aan grondstoffen nog verder opgelopen. De inflatie staat momenteel op een historisch hoog 9,7% en kan mogelijk nog wel iets stijgen..
Dat de PvdA-fractie in 2021 dan ook heeft tegengestemd tegen de belastingtarieven voor komende jaren is niet vreemd. Men stelde toen voor de tarieven 2022 en verder met de inflatie en een opslag van 2-3% te laten stijgen.
Komende Algemene Vergadering zal een discussiestuk/voorstel aan de orde komen hoe men de huidige crisis wil aanpakken. Het plafond in de schuldquota van 250% was voor ons en ook veel andere partijen niet meer heilig. Liever een (tijdelijk) oplopende schuld dan de burgers nu confronteren met een tariefstijging van 10 – 15%.
Wordt vervolgd eind mei (commissies 17/18 mei) en begin juni (AV 2 juni)
======================================================================
Artikel PZC vrijdag 8 april 2022 hieronder:
Waterschap worstelt met kosten die gigantisch oplopen, maar wil voorkomen dat Zeeuwen veel meer gaan betalen
MIDDELBURG – De kosten bij waterschap Scheldestromen dreigen uit de hand te lopen. Ingrijpen is haast onvermijdelijk, ook om te voorkomen dat Zeeuwen volgend jaar veel meer gaan betalen.
Rolf Bosboom 09-04-22, 07:00
Alles heeft te maken de enorme prijsstijgingen voor bouw- en grondstoffen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de coronacrisis. Verhogingen van twintig tot dertig procent zijn geen uitzondering. ,,De prijzen zijn giga gestegen”, zegt dagelijks bestuurder Denis Steijaert.
Door de vele onderhoudswerkzaamheden en investeringsprojecten die het waterschap moet (laten) uitvoeren, wordt de organisatie extra hard geraakt. Dit jaar dreigt de begroting voor alleen al het onderhoud met tussen de 3,5 en 7 miljoen euro te worden overschreden. Bij de investeringen gaat het waarschijnlijk om vergelijkbare bedragen.
Aannemers rekenen dagprijzen
Hoe groot de schade in werkelijkheid uitpakt, valt bovendien lastig te voorspellen. Aannemers rekenen alleen nog met dagprijzen, zodat pas op het moment zelf duidelijk is hoeveel het waterschap kwijt is aan een klus.
Het waterschapsbestuur worstelt met de situatie. Als het niet ingrijpt, is het dit jaar veel meer geld kwijt dan verwacht. Wel heeft Scheldestromen nog een bedrag overgehouden van vorig jaar, al is nog niet duidelijk hoeveel. ,,Maar het is een forse plus. Daarmee hebben we een buffertje om 2022 op te kunnen vangen”, zegt Steijaert.
Het zal waarschijnlijk niet voldoende zijn. Een mogelijke oplossing is het vooruitschuiven van een deel van het geplande onderhoud, al zal dat leiden tot meer achterstallig onderhoud. Ook is het denkbaar dat investeringsprojecten worden uitgesteld.
Onderhoud aan sluizen gaat door
Dat is lang niet altijd mogelijk. De wettelijke ‘kerntaken’ moeten hoe dan ook worden uitgevoerd. Steijaert: ,,Daar is geen discussie over.” Daarbij gaat het onder meer om het onderhoud en de bediening van sluizen, gemalen en waterzuiveringen, het maaien van slootkanten en wegbermen en het herstellen van schade aan wegen, dijken en waterlopen.
Het waterschapsbestuur wil niet al te veel beknibbelen op onderhoud en zich houden aan gemaakte afspraken, bleek donderdagavond tijdens een bijeenkomst. ,,Wat we hebben beloofd, moeten we ook uitvoeren”, zei Lou Waterman (Algemene Waterschapspartij).
Wel willen bijna alle partijen de plannen voor langere termijn tegen het licht houden. ,,We moeten kritisch kijken naar de investeringen”, aldus Co Schot (Bedrijven). Carla Michielsen (CDA): ,,Bij nieuwe verplichtingen moeten we heel goed weten waar we aan beginnen.”
Belachelijke tarieven
Voor al te drastische verhogingen van de belastingtarieven lijkt weinig steun te zijn. Liever een stevige greep doen in de eigen reserves of geld lenen, dan de Zeeuwen opzadelen met veel hogere aanslagen, zeiden meerdere partijen. ,,We vrezen anders belachelijke tarieven”, aldus Ron de Kort (PvdA). ,,De tarieven mogen in eerste instantie niet verder worden verhoogd”, aldus Johan Hessing (50Plus).
Gert-Jan Minderhoud (Partij voor Zeeland) wees erop dat het waterschap tot nu toe steeds de inflatie doorberekent in de belastingen. Dat zou komend jaar tot een enorme stijging leiden. ,,Zo’n lastenverhoging is in deze situatie niet verstandig.”
Dijkversterking in Hansweert
Het waterschap staat ook voor grote investeringen in de dijken, die opnieuw moeten worden versterkt. In september moet het werk aan de dijk bij Hansweert worden aanbesteed. De verwachte investering was al opgelopen tot 140 miljoen euro. De kans is groot dat het nog meer wordt. Scheldestromen moet daarvan tien procent zelf betalen. Na de aanbesteding komen álle kostenstijgingen voor rekening van het waterschap.